Autoverzekering zonder rijbewijs afsluiten: kan dat?

Autoverzekering zonder rijbewijs afsluiten: kan dat?

Je hebt geen rijbewijs, maar wilt wel een auto kopen. Vind je handig, want je hebt bijna je rijbewijs of je mag om wat voor reden dan ook niet zelf rijden. Iemand anders kan dat wel, ook in jouw auto. Je zet de auto op jouw naam – jij bent dus de eigenaar – maar de wagen moet ook nog verzekerd worden. Steeds minder verzekeraars accepteren een verzekeringsaanvraag van iemand zonder rijbewijs. Een auto verzekeren zonder rijbewijs is dus niet in alle gevallen makkelijk.

Hoofdbestuurder verplicht
Wil je een auto kopen zonder dat je een rijbewijs hebt – en wil je deze ook niet halen? Weet dan wel dat weinig verzekeraars de aanvraag voor een autoverzekering accepteren als je geen rijbewijs hebt. Accepteert de verzekeraar de aanvraag wél, dan moet je een hoofdbestuurder opgeven. Dat is iemand met een rijbewijs. De eis is wel vaak dat dit iemand is die op hetzelfde adres woont als jij. De hoofdbestuurder beïnvloedt de autopremie voor een deel, omdat de autoverzekeraar hiermee het risico op schade inschat.

Bedenk wie de verzekeringsnemer wordt
Als jij zonder je rijbewijs de verzekeringsaanvraag doet, wordt deze dus vaak niet geaccepteerd. De premie die je betaalt voor een verzekering, wordt beïnvloed door de hoofdbestuurder. Ook belangrijk is het voor de autoverzekeraar bij wie ze moeten zijn als er schade wordt gereden. Het is allemaal wat lastiger, en daarom is het handiger als een verzekeringsnemer óók de hoofdbestuurder is. Bedenk dus vooraf goed wie de verzekering gaat afsluiten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Wat gebeurt er precies tijdens je overstap?
Next post Wat kost een auto per maand?